NINA BOBO: JOOP

Koen Verheijden - 2020-12-18 14.35.11 - DSC05201 - Milagro Elstak (1).jpg

Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde hoofd van de opa van regisseur en schrijver Koen Verheijden.

 

Als jonge jongen vertrok Joop naar voormalig Nederlands-Indië om zich aan te sluiten bij het KNIL. Met enig onbegrip vocht hij jarenlang tegen de Indonesiërs in de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. De oorlogen en trauma’s, maar ook de heimwee naar Indonesië, achtervolgden hem zijn hele leven. Hij dronk, was bang voor de nacht en maakte ruzie met zijn vrouw Elsje. Joop bleef graven tussen de hortensia’s in de tuin, op zoek naar de lijken van zijn overleden vrienden. Zijn kinderen groeiden op met twee ouders die twee oorlogen en een afscheid van een land te verwerken hadden.

 

De pijn, de rouw en het verdriet werden, onbewust en zwijgend, doorgegeven. Joop’s kleinkinderen, derde generatie Indische Nederlanders, proberen in Nina Bobo: Joopte begrijpen hoe deze geschiedenis in hun doorleeft. Kunnen zij breken met de trauma’s die generatie op generatie werden doorgegeven?

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit  de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. 

 

Kester Freriks schreef op Theaterkrant.nl over het eerste deel van de Nina Bobo-trilogie “Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder.”

Over Koen Verheijden

Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht.. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Regie en tekst: Koen Verheijden

Spel en co-creatie: Susannah el Mecky, Isha Ferdinandus

Dramaturgie: Eefje van den Broek

Scenografie en kostuum: Sofie Moritz

Licht: Roel Leenders
Muziek: Vos van Eck
Zakelijk leider: Felix Welsink
Productie: Sophie Claassen
Communicatie: Sanne Oostenga

Nina Bobo: Joop is een coproductie met Podium Bloos en Het Nationale Theater - Zaal 3 en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, VFonds, Janivo, gemeente Breda, Olland Buisman Stichting en Dioraphte.

Joop 01 © Sanne Peper
Joop 01 © Sanne Peper

press to zoom
Joop 09 © Sanne Peper
Joop 09 © Sanne Peper

press to zoom
Joop 04 © Sanne Peper
Joop 04 © Sanne Peper

press to zoom
Joop 01 © Sanne Peper
Joop 01 © Sanne Peper

press to zoom
1/6

Foto's: Sanne Peper

Speellijst

suus.jpeg

Susannah el Mecky

Schermafbeelding 2021-06-28 om 10.36.17.

Isha Ferdinandus