Nina Bobo: Joop

Koen Verheijden - 2020-12-18 14.35.11 - DSC05201 - Milagro Elstak (1).jpg

De straatlantaarns van de stad Breda springen aan. De maan klimt omhoog en de straten worden donker. In een eenzaam huis kijkt een oude man naar een groot schilderij van een Javaanse jongen die door een bosachtig landschap loopt. Het schilderij herinnert de oude man aan de sterren boven Java. Hij is bang voor de nacht, want in de nacht komen zijn herinneringen naar boven. Die nacht stapt de man in zijn auto en gaat de snelweg op, dronken over Brabants asfalt raast hij door de nacht.

Bij deze dronken nacht start de reconstructie van zijn laatste uren en zijn leven als KNIL-veteraan door zijn kleinkinderen. Zij, derde generatie Indische Nederlanders, proberen te begrijpen hoe anno 2022 deze geschiedenis in hun doorleeft. In Nina Bobo: Joop wisselen fragmenten van de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog en het heden zich af. Een caleidoscopische herinneringsreis door het getraumatiseerde het hoofd van de opa van de regisseur Koen Verheijden.

Nina Bobo: Joop is de tweede voorstelling uit  de Nina Bobo-trilogie, waarin regisseur en schrijver Koen Verheijden als derde generatie Indische Nederlander zijn familiegeschiedenis centraal stelt om op het verleden te reflecteren. In 2023 zal deel drie verschijnen over Siepa, zijn Indonesische betovergrootmoeder. De drie delen zijn afzonderlijk van elkaar te zien en worden in 2024 als marathonvoorstelling getoond. 

 

Kester Freriks schreef op Theaterkrant.nl over het eerste deel van de Nina Bobo-trilogie “Met dit eerste deel van het drieluik heeft de crew iets bijzonders tot stand gebracht, indringend politiek theater over een nog immer omstreden onderwerp. En dat zonder vooroordelen, dat is nog het meest bijzonder.”

Over Koen Verheijden

Regisseur en schrijver Koen Verheijden studeerde in 2020 af aan de Toneelacademie van Maastricht.. Na het succesvolle eerste deel van de Nina Bobo-trilogie brengt hij nu deel twee van deze Indische familie epos waarin hij niet schroomt kritisch naar de geschiedenis en zijn familie te kijken. Vanuit onderzoek maakt hij reconstructies van politieke of historische gebeurtenissen, je zou zijn voorstellingen documentair kunnen noemen. Zijn werk is ondergedompeld in melancholie en gaat over personen die aan de zijlijn van die gebeurtenissen hebben gestaan.

Over De Passant

Nina Bobo: Joop wordt geproduceerd door De Passant. De Passant is een jong theatergezelschap onder leiding van schrijver en regisseur Koen Verheijden, zakelijk leider Felix Welsink en dramaturg Eefje van den Broek. De Passant vertelt verhalen waarin figuranten de hoofdrol spelen om grotere maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken. Door deze verhalen te vertellen, wil De Passant mensen met elkaar verbinden en kleine zaadjes planten die kunnen ontkiemen in bossen van verandering

Regie en tekst: Koen Verheijden

Spel: Susannah Elmecky, Isha Ferdinandus

Dramaturgie: Eefje van den Broek en Felix Welsink

Scenografie en kostuum: Sofie Moritz

Muziek: Scott Beekhuizen

Licht: Roel Leenders

Techniek: Youri Wezenaar

Productieleider: Belle Lammers

Marketing: Sanne Oostenga

Nina Bobo: Joop is een coproductie met Podium Bloos en Het Nationale Theater - Zaal 3 en wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant, VFonds, Janivo, gemeente Breda, Olland Buisman Stichting en Dioraphte.

sharlee.jpeg

Sharlee Daantje

suus.jpeg

Susannah Elmecky

Schermafbeelding 2021-06-28 om 10.36.17.

Isha Ferdinandus

Speellijst

ma 29 augustus 2022 - Zaal 3, Den Haag | try-out
di 30 augustus 2022 - Zaal 3, Den Haag | try-out
wo 31 augustus 2022 - Zaal 3, Den Haag | première
wo 7 september 2022 - De Nieuwe Vorst, Tilburg
zo 11 september 2022 - Chassé Theater, Breda 
za 24 september 2022 - Theater de Cirkel, Heemskerk
zo 2 oktober 2022 - Deventer Schouwburg, Deventer
do 13 oktober 2022 - De Schuur, Haarlem
wo 19 oktober 2022 - Theater Kikker, Utrecht
do 20 oktober 2022 - Theater Kikker, Utrecht